Sunday, 9 July 2017

Padah Diberi Ubat Salah - Aku Merana!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Sepertimana yang korang tau, pada penhujung minggu lepas Abam bersama beberapa kawan pergi ke utara tanah air untuk bercuti sambil menghadiri open house dan jugak kenduri perkhawinan rakan.
Memang enjoy habis lah berjalan sakan kat sana.

Nak dijadikan cerita, bila kami pulang ke KL ramai yang tiba² demam, selsema dan sebagainya. (bukan sebab memikirkan nak masuk kerja dah ye). 
Mungkin kerana perubahan cuaca yang kerap dekat sana. Sekejap Panas, lepas tu hujan pula.
Abam pun terjebak sekali, berjangkit daripada dorang lah ni... hehehehe...

Mula² Abam gagahkan jugak pergi kerja pada hari Selasa tu, masa tu dah rasa tak sedap badan dah. Memikirkan Abam banyak kerja yang pending sebab cuti dekat seminggu, maka bercangkul lah kita. Pada hari Rabu pula, Abam memang tak larat nak bangun langsung, penangan demam panas, selsema dengan pakej sekali muntah² & cherry berry...

Abam pun terus bagitahu boss yang abam tak dapat hadir ke kerja sebab demam, lepas tu Abam terus pergi klinik biasa yang rawat abam dari zaman abam pakai pampers lagi.. hahahah... ini siriussss...
Tapi apa kan daya, klinik ni sentiasa penuh sebab doktor yang merawat tu SANGAT bagus. Abam dah tak larat nak tunggu lepas 2 jam pun nama tak dipanggil lagi. 
Next option abam adalah satu lagi klinik panel yang tak berapa jauh dari rumah, abam terus ke sana. Jumpa Doktor and bagitau apa masalah abam, dia kata abam demam viral je dan tak ada apa² yang perlu dirisaukan.

Fuhhh.... lega....

Tapi.... masa Doktor nak bagi priskripsi ubat ubatan, Abam dah cakap terang² yang abam memang ada allergic dengan segala ubat - ubatan yang tergolong dalam keluarga penicillin. Doktor catit dan buat perubahan pada priskripsi ubat tu.

Abam pun tak fikir apa dah lah masa tu, memang fikir nak ambil ubat and rehat je. Sampai je dekat rumah, abam ambil ubat and rehat. 2-3 jam berlalu, tiba² abam rasa dada abam berat dan kawasan luar bandar abam (celah² peha dan keliling pinggang) terasa panas & pedih. Ingatkan sebab demam dengan cuaca panas kat luar, jadi abam pun buat tak endah je lah.

Keesokkan harinya bila Abam bangun, terasa gatal² and pedih macam ada ruam peluh. 
Rupanya peha, pinggang dan kawasan yang sama waktu dengan nye dah naik merah². Sudah.... memang abam dah terkena lah ni.
 Abam pergi balik klinik tu and bagitau dekat doktor. Bila dia cek balik, memang sah ubat yang nurse tu bagi silap... YE! SILAP! WALAUPUN DAH BAGITAU YANG ABAM ALLERGIC!.
Dia bagi abam injection dan ubat lain untuk counter balik allergic tu. Abam pulang.

Hari Jumaat, sekali lagi abam semput. Memang rasa macam dah nak tertutup lah ruang udara abam. Dengan pantas abam pergi ke klinik yang mula² tadi tu, terus cakap Emergency nak jumpa doktor.
Makanya, abam terpakse lah diberi 2 dos Nebulizer untuk buka balik ruang udara. Lepas daripada tu, doktor bagi abam ubat yang lebih kuat (langsung takde kene mengena dengan penicillin ye).


Sekarang (Malam Ahad) abam masih lagi batuk & selsema, tapi dah kurang. Semput tu pun dah kurang. Maksudnya alahan abam tu pun dah semakin pulih. 

Masalah lain yang timbul akibat daripada alahan terhadap ubat ni, ingat tak abam cakap naik merah² tu semua kan? Well semua tu dah jadi macam melecur dan kulit abam berganti baru. 
Kulit abam dah boleh tarik and koyakkan macam koyakkan kertas.

PERHATIAN - IMEJ² DIBAWAH NI AGAK GRAFIK SIKIT YE!




Amacam? Ngeri kan? Haaaa..... Tu lah dia penangan tersalah bagi ubat kat orang....
 Abam yang terpakse menahan sakit and pedih dia.

Moral of the story.... Make sure korang bagitahu doktor kalau ada apa² alahan terhadap ubat. Bagitau lah 10 kali pun kalau perlu, dengan Doktor yang merawat dan juga Nurse yang sediakan ubat korang tu.

P/S: Adakalanya alahan pada ubat boleh membawa kepada kematian. Jadi ringakan lah mulut untuk bertanya pada Doktor korang tentang "Drug Allergy Test".
Abam bernasib baik sebab abam dah tau & Dos yang abam diberikan tu amatlah kecil. Sebelum ni abam kene injection penicillin... Habis satu badan naik bintat² merah yang pedih, rasa macam dicucuk seribu jarum peniti. HAZAB!

Sekian...




Wednesday, 5 July 2017

Experience The Magic @ Avatar Secret Garden, Penang!

Last week, in conjunction with the Hari Raya holidays a few friends and I decided to go on a road trip.
Comprising of numerous destinations. The first of which was the Island of Penang. 
It's been quite some time since my last visit, so much has changed... 
Penang looks so modern these days, I almost mistook it for KL. Lol...

Without any plans thought up, we basically winged it... If we saw something interesting or googled somewhere interesting POOOFFFF... That's where we went.
Whenever in Penang, Nasi Kandar Line Clear and Hard Rock Cafe Penang would be the most common spots for people to visit. 

This time round, we visited neither of these.
Instead we took a drive to Thai Pak Koong Temple situated in Tanjong Tokong

Why were we visiting a temple during Hari Raya you ask? 
Well we weren't visiting the temple per-say, but what lies within the temple grounds.

THE AVATAR SECRET GARDEN!!!

Nestled amidst this Buddhist temple, lies an attraction not known to many. A beautifully lit garden that looks like the Tree of Life from the movie Avatar. 
It's like entering a gateway to a different world. I was awestruck by magnificent beauty of the Tree and the surrounding lights.

You could in all honesty just sit there starring at the lights for hours. It's simply mesmerizing. Unfortunately we went there a little late the 1st night so we didn't get to stay long.

Note: *Be there early as they close at 11.45 pm. Literally all the lights are switched of at 11.45 pm sharp.
*Parking within the temple compound is permitted at a charge of only RM 3 only.
*Parking anywhere else outside of the temple or its surrounding area is charged upwards of RM 5.

The next day we decided to go there again, this time with a fully loaded camera, and action camera and fully charged mobile phones.. hahahaha... #camwhoremodeon

Here are some of the photo's that were taken there. 

ENJOY!!!


















Did you like it?

I sure did! Cant wait to go there again...
What's your excuse? Get packing now... hehehe...

P/s: Versi bahasa melayu DISINI ...

Wednesday, 28 June 2017

Uhuk Uhuk.... Dust Everywhere... Im Sorry.

Good Morning Guys & Girls....

It's been so long since i've updated anything on my blog, if it were a house there would be dust and cobwebs everywhere.

Im really sorry for this but i've really been so caught up with work at the office that i hardly have time for myself.

Things have settled down a little now and i'll be back with a bang.

I PROMISE! ;)

Adsense Ads