Tuesday, 21 March 2017

VeryFit 2.0 ID107 - A Cheaper Alternative For A Fitness Tracker?

Good Morning Folks.

So a couple of weeks ago i sought out and bought a fitness tracking watch. 
No! not Fitbit or Garmin because those are the creme' de la creme' of fitness trackers.
Instead, I opted to find a cheaper alternative with similar capabilities as a fitbit for instance.

Browsing through an online shopping website, i came across the Veryfit 2.0 - ID-107
It was quite decently priced and had just about every feature the competitor had. 
So i tell myself "why not right?"....  That was that and i ended up buying it.
The Veryfit Smartband comes in 5 color variants which are Blue, Black, Green, Purple & Orange.
Priced between RM 89 - RM 120 (depending on where you purchase it from and what offers are available).

Considering that I am not a hardcore fitness freak (anymore), i was looking to purchase something that was rather basic and streamlined whilst allowing me to check on my vitals and daily performance.
I received the my Veryfit 2.0 Smartband on Friday 10th March and have been wearing it since. Overall i am very pleased with the results and features.
It is advertised to have a battery life that can last between 7-15 days on a single charge. I personally have managed to get a total of 10 days on a single charge, with around 20% battery life remaining.



















This piece of wearable technology not only allows you to track your steps, distance and calories burnt. It also allows you to monitor your heart rate, which to me is a feature that not many smart bands (at this price range) have to offer.
















This is all thanks to a sensor that is located on the back of the watch face.

All that sounds cool right? but how exactly do you keep track of all this information you ask?

Well, thats simple..... The Veryfit 2.0 comes with its own mobile app which allows you to synchronize the data on the band directly to your smartphone (Android & iOS). Best part about this is you dont have to sync the band everyday as the band itself is able to store your daily performance data for a period of 7 days.

Aside from having all the general features of any other fitness tracker, the Veryfit 2.0 also comes with some other cool features like:

  • Call Alert - Vibrates when receiving a call.
  • SNS Alert - Notification Alerts for Apps such as Whatsapp, Facebook & Instagram.
  • Camera Remote - Allows you to capture images by using the band as a remote.
  • Wrist Sense - Twisting your wrist automatically eluminates the screen.
  • Sedentary Alerts - Alerts you when you have remained in a single position for too long.
  • Clock / Alarm - Daily alarm.
  • Find My Phone - Vibrates when your phone is not in range.

My personal opinion of the Veryfit 2.0 is that it is definitely value for money (unless you have alot to spare). It comes with all the features of a fitness tracker and more. Multiple color options to choose from and a battery capacity that is small but lasts a fortnight.

P/S: I forgot to mention that it is marketed as "WATERPROOF" though i have not had the time to test it yet. - USE AT OWN RISK 

OVERALL

Here are my ratings for the Veryfit 2.0 Smartband

Price Range: 2/10 (10 Being most Expensive)
Build Quality: 8/10 
Battery Life: 9/10
Functionality: 8/10
Ease of Use: 10/10
Mobile App: 9/10

In all honesty, would i recommend this to anyone else?

YES!!!!!

Here are some places you can get the Veryfit 2.0 from:




Keep Fit, Keep Healthy, Keep Moving!

Monday, 20 March 2017

Rambang Mata Di JBR Bundle Hulu Langat!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Nak dijadikan cerita, semalam aku dengan kawan² aku plan nak gi makan dekat "D Palette Place" yang terletak kat Hulu Langat. Sebenarnya memang dah lama kawan² aku teringin nak pergi makan kat sana tapi selalu tak berkesempatan. 

Haaa, kali nie kitorang sempat lah gi makan ramai² kat situ. Makanan dia memang sedap dan harganya juga berpatutan. Kalau korang nak tau lebih detail, korang klik lah dekat D'Palette Place kat atas tu. Cik AJ ada cerita pengalaman dia makan kat situ dengan family.

Macam biasa lah, lepas habis makan kami duduk berborak sakan, maka terkeluar lah cerita pasal JBR Bundle ni. Sebab wife member teringat yang aku dengan cik AJ pernah cerita pasal bundle BESAR & MURAH nie...

Dia pun apa lagi, mengajak lah kitorang tawaf bundle tu. 


Masuk je dalam tu.... Perghhhhh... Dia punya dugaan.... Nasib baik lah dah tengah bulan nie, kalau tidak mau aku shopping sakan.
Terdapat bermacam pilihan barangan pre-loved dan vintage untuk semua peringkat umur. 
Dengan keluasan lebih kurang 1 padang bolasepak, aku rasa memang cukup selesa untuk korang berjalan dan "survey" barang.

 

 

Harga barang² dia pula sangat lah berpatutan dan bermula dari serendah RM 1. YA! BETUL! Serendah RM1.
Sekarang Percaya Tak? Hahaha...

Best kan? Tapi biasa lah, kalau barang harga RM 1 tu, korang kene lah pandai cari dan pilih yang elok.
Bukan tu je, ada jugak pakaian wanita yang ada "offer" katanye. Harga dari RM 5 dan beli 4 helai dapat percuma 1 atau pun mix & match 3 helai pada harga RM 10 je! Ko ghase.... memang berbaloi sangat lah kan?

 

 

Tunggu apa lagi? gaji dah dekat ni. Jom pakat pi serbu JBR Bundle ramai ramai.
Nah, last skali aku tinggalkan korang dengan view keseluruhan JBR Bundle.



JBR Bundle
Taman Kemacahaya, 43200 Cheras 9 Miles, Selangor, Malaysia
+60 13-629 5755
12 PM - 3AM Isnin - Sabtu
12PM - 12AM Ahad.




Friday, 17 March 2017

Muzik4Humanity Akan Menggegarkan Istana Budaya Malam Ini!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Semalam, aku dijemput untuk menyaksikan "rehearsal" Konsert Muzik 4 Humanity bersama beberapa rakan #kbba9.


Nyata aku sangat merindukan saat² bersama di atas pentas Istana Budaya satu ketika dulu. Masa tu, aku dikalangan kru safety & stunt bagi "Cuci The Musical".

Kini aku berada di sini lagi, bukan sebagai kru tetapi sebagai penonton. Memang teruja bila kau duduk beberapa kaki je daripada LAGENDA² industri muzik tanah air.





 Walaupun sekadar raptai dan "soundcheck" semata, namun persembahan mereka tetap mengujakan!

Kalau korang nak tau, tujuan Konsert Muzik4Humanity ni diadakan adalah untuk mengumpulkan dana bagi membantu misi kemanusiaan "Little Caliph di Kandahar, Afghanistan". 


Dana yang dikumpul dari hasil jualan tiket konsert ini sedikit sebanyak dapat membantu dari segi makanan & pembelajaran.

Usaha sama diantara Mercy dan bahagian tanggungjawab sosial korporat (CSR) DNex berjaya menyatukan 4 artist yang bileh dikategorukan sebagai Lagenda Dunia Muzik.


Nak tau siapa? Haaa... Dato Ramli Sarip, Dato Khatijah Ibrahim, Dato Hattan & Jaclyn Victor.

Untuk show malam ni, aku dengar masih ada kekosongan. Jadi pada korang yang ingin menghayati persembahan epik ini korang boleh lah ke Istana Budaya terus sebelum 8 malam ini.

Harga tiket berharga diantara Rm150 - RM450. Mahal? Tak kot... Sebab tujuan dia untuk membantu mereka yang memerlukan.

Jom... Jumpa disana!


Tuesday, 14 March 2017

Susu Kambing Keluaran i-Sihat - Khasiat Semulajadi Setiap Hari.

Selamat Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Hari ni Abam nak cerita sikit pasal Susu Kambing i-Sihat yang merupakan formulasi semulajadi yang mempunyai pelbagai khasiat. 
Abam memang peminat susu kambing sejak dulu lagi, kebiasaan nye memang minum susu kambing dekat kedai mamak atau beli dari "babu" yang jual naik motor tu.

Selama ni, memang tak pernah lagi rasa susu kambing yang asli kalau jenis yang paket² "instant" nie. Tapi sekarang dengan ada nye Susu Kambing dari i-Sihat ni tak perlu lagi keluar mencari si "babu" tadi. hehehehe..... 

Nak tau kenapa? haaaaa.... jom baca.....


Susu Kambing i-Sihat ni merupakan produk keluaran tempatan yang bertaraf antarabangsa. Formulasi yang menitikberatkan konsep kesihatan disamping meningkatkan kecantikan wajah ini dirumus khas tanpa menggunakan sebarang bentuk pewarna mahupun perisa tiruan. 

Pada mereka yang kurang gemar akan susu kambing kerana sifatnya yang berbau hamis, korang tak perlu risau sebab susu kambing keluaran i-Sihat ni memang TAK ADA bau! Ia juga didatangkan dengan tiga variasi iaitu:
  • i-Sihat Susu Kambing Asli 
    • ASLI tanpa gula tambahan, organik, tanpa bau hamis, lemak berkrim. 
    • Mengandungi nutrien² & zat seperti Kalsium, Omega 3,6,9 & Vitamin A,B,C.
  • i-Sihat Susu Kambing Vachoc Plus 10
    • Terbaik untuk Kanak - kanak membesar.
    • Berperisa Coklat yang lazat.
    • Vachoc Plus 10 mengandungi 10 jenis ekstrek yang naik untuk minda, antaranya:
      • Buah Zaitun, Buah Tiin, Buah Delima, Kurma, Kismis, Badam, Manna, Saffron, Habbatus Sauda dan Ginkgo Biloba.
  •  i-Sihat Premium Berry 15 Dalam 1
    • Mengandungi 15 Ekstrek Aktif yang terdiri daripada:
      •  Applephenon, Ekstrak Bunga Sakura, Astaxanthin, Collagen, Buah Strawberi, Buah Berry, Badam, Kismis, Habbatus Sauda, Buah Tiin, Delima, Saffron, Kurma, Madu dan Susu Kambing.
      • Setiap satu Ekstrek ini mengandungi khasiat dan kelebihan tersendiri, Contohnya:
        • Memutihkan Kulit, Menegangkan dan menganjalkan kulit serta mengurangkan kedutan.
        • Mengurangkan Pigmentasi, Bintik Hitam dan Kulit Kusam disamping mengekalkan Awet Muda.
Susu Kambing dari i-Sihat ni juga sangat senang untuk dibawa kemana-mana kerana selain daripada pek bancuh, mereka juga menyediakan sachet yang senang dibawa bersama. Tak kira lah korang nak bancuh kat rumah ke mahupun bawa bersama ke tempat kerja, sekolah ataupun sebagai minum tenaga / kesihatan sewaktu beriadah.

Dari segi "packaging" pula, Susu Kambing i-Sihat ini didatangkan dengan 2 option iaitu:

  • Pouch Pack
    • Kandungan bersih sebanyak 500 gram.
    • Didatangkan sekali dengan scoop percuma bagi menyenangkan hidangan, terutamanya untuk para ibu yang mempunyai anak / bayi kecil kerana scoop tersebut bersamaan dengan 1 ounce.
    • Pouch pack ini lebih sesuai untuk disimpan dirumah untuk seisi keluarga menikmati khasiat Susu Kambing i-Sihat bersama.

  • Sachet Pack
    • Kandungan sebanyak 500 gram, sama seperti Pouch Pack.
    • Didatangkan dalam bentuk sachet untuk menyenangkan korang untuk bawa kemana saja.
    • Setiap pack mengandungi 20 Sachet seberat 25 gram setiap satu.

Penyediaan Susu Kambing ni cukup senang dan boleh dilakukan oleh sesiapa saje, tak kira lah budak², dewasa mahupun warga emas.

Bagi yang menggunakan Pouch Pack tadi tu, korang cuma perlu bancuh 4 scoop susu kambing di dalam setengah cawan air atau lebih kurang 200ml air suam (bukan panas @ sejuk). 

Bagi yang menggunakan sachet pula, cuma bancuh 1 sachet susu kambing dengan setengah gelas air.
Pada aku, lagi sesuai kalau sukatan air tu ikut tekak sendiri. 
Contohnya, aku lebih suka susu tu pekat dan molokek jadi aku kurangkan isupadu air. hahahaha... baru lah sodap!

Rasanye aku dah cerita dari A-Z pasal produk TERBAIK keluaran Bumiputra ni,  tapi aku yakin ada yang malas nak baca panjang lebar ni. Jadi aku sertakan video sekali untuk tontonan korang!


Haaaaaaaaa..... Nampak tak muka kanak² bahagia dapat minum susu kambing?

Masih tak percaya tentang khasiat susu kambing ni?
Jom Baca Testimoni dari pengguna lain:

Jadi pada korang yang berminat nak tau lebih lanjut berkenaan dengan Variasi dan Kelebihan Susu Kambing keluaran i-Sihat ataupun untuk membuat sebarang pembelian. 
Boleh lah rujuk kepada pihak i-Sihat sendiri melalui pautan laman sosial mereka atau berhubung terus melalui:

Dapatkan i-Sihat:

WEBSITE:

CARELINE:
 019-2020 911

Facebook:

Instagram

Pssstttt..... Nak bagitau ni..... Harini jer dah 2 kali minum Susu Kambing ni... Tapi masih rasa macam nak bancuh lagi satu sachet! Sedap gila weyh!!!


Friday, 10 March 2017

Urusan Pos Lebih Mudah Dengan Pos Laju EziBox!


Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Di Era moden yang kian membangun ni, ada lagi ke antara kita yang menggunakan kaedah / cara manual untuk melaksanakan sesuatu tugasan atau urusan?

Aku pasti ramai di kalangan kita lebih selesa menggunakan perkhidmatan online kan?

Tapi.... kalau cerita pasal Pos? haaa... tu lah satu² nya urusan yang kita terpaksa lakukan secara manual. Kene lah tulis slip pengeposan tu sendiri, kena balut lepas tu masuk dalam sampul atau kotak. 
Tak termasuk beratur dekat Pejabat Pos berabad lagi.

Well, sekarang semua urusan pengeposan (Pos Laju) dipermudahkan lagi dengan adanya EziBox dari Pos Laju. Perkhidmatan berbentuk kiosk ni, sangat mudah digunakan, tak kira lah korang nak pos barang mahupun collect barang.


Tempoh hari, aku ada dapat barang review melalui Pos Laju. Malangnye, masa barang tu sampai aku tak ada di rumah. 
Sangkaan aku, memang kene ke pejabat pos lah keesokkan harinya  macam biasa. Beratur panjang²....... Tunggu lama²......

Tapi aku salah.........
Memang ada pihak Pos Laju tinggalkan slip dekat dalam peti surat aku, tapi tak lama kemudian aku dapat SMS dari Pos Laju menyatakan bahawa pakej aku telah diletakkan di dalam EziBox Shell Wangsa Maju bagi menyenangkan pengambilan. 

WOWWW TAK? WOW KANN!

Esok tu, lepas balik kerja aku terus ke Shell, Wangsa Maju yang dinyatakan (bersebelahan dengan Aeon BIG Seksyen 5, Wangsa Maju). Langkah² penggunaan kiosk ni jelas dinyatakan pada skrin sentuh. 
Cuma perlu ikut arahan untuk dapatkan parcel korang.

Pilih sama ada Penghantaran / Pengambilan.
Pilih untuk menggunakan keypad atau pengimbas "barcode"
Masukkan Tracking / Consignent No.
Kemudian masukkan No Pin yang diberikan melalui SMS tadi.
Safe Box yang mengandungi parcel korang akan ditandakan dengan warna HIJAU.
Ambil parcel, lepas tu tutup pintu.
Ada 2 cara untuk korang dapatkan parcel korang, iaitu menggunakan "barcode" yang tertera pada collection slip atau menggunakan nombor pin seperti di dalam SMS yang diterima oleh pihak Pos Laju. 

Pada pendapat aku, mungkin lebih senang kalau gunakan pengimbas kod bar tu lah sebab semua maklumat yang diperlukan dah terkandung dalam kod bar tu. 
Disebabkan aku tak bawak slip tu jadi aku terpaksa masukkan menggunakan keypad lah. 
Redha je lah...

Selesai imbas kod bar atau isi ruangan yang diperlukan, terus pengambilan korang akan disahkan dan pintu locker akan terbuka (seperti yang dinyatakan di skrin dengan tanda berwarna HIJAU).

Mudah je kan?

Kalau nak pos barang pun senang juga, korang hanya perlu pilih penghantaran dan imbas kod bar pada slip penghantaran korang tu. 
Selepas detail dirakam oleh sistem EziBox, satu pintu "hatch" akan terbuka di sebelah kanan skrin tersebut.

Hanya perlu buka, masukkan parcel dan tutup! 
As simple as 1, 2, 3 .... DONE!


Tu je nak kongsi sbb teruja plak first time pakai haritu... HAHAHA...

Selamat mencuba.