Life, Leisure, Food, Travel and Reviews!!

Follow Me
Dah selamat pulang ke Tanah Air tercinta, namun jiwa masih di Thailand.
Haaa... Kalau korang nak tau, Aku baru balik bercuti di Thailand selama 4 hari 3 malam. 
Kalau sebelum ni aku pergi dengan geng² Bikers, kali ni aku pergi dengan sahabat blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari. 

Kami diberi peluang mengikuti pakej percutian dari Ayden Averroes Travel Sdn Bhd
Travel agent? Ya travel agent!

Ramai diantara kita yang ingin bercuti keluar negara tapi tak berani nak pergi sendiri, ada pula yang takut ditipu oleh agensi pelancongan. 
Hakikatnya aku telah pun merasainya sendiri. Aku diberi peluang mengikuti pakej percutian 4h3m ni bersama dengan #kelabbloggerbenashaari di bawah Ayden Averroes Travel dari 24 hingga 27 November lepas.

Macam² kisah kami kat sana.... Sedih, Seronok semua ada. Tapi tu tunggu entri aku yang akan datang. Aku gerenti korang nak pergi sana bila dah tengok gambar² kami kat sana nanti. Hehehehe... 
Kali ni aku cuma bagi brief knowledge tentang Ayden Averroes dan pakej dorang yang berbaloi baq hang!


Segala urusan Transport dan Penginapan dah disediakan oleh Ayden Averroes, kami cuma perlu bawa diri dan duit belanje je! Bukan tu je tau.... Aktiviti lain seperti snorkeling juga disediakan melalui pakej Ayden Averroes ni.

Terdapat tiga (3) destinasi kunjungan dalam pakej yang kami pilih, iaitu Phuket, Krabi dan juga Hatyai.
Itinerary kami sepanjang perjalanan adalah seperti berikut:

PHUKET + KRABI + HATYAI (4HARI 3MALAM)
- RM549 per pax - Dewasa
- RM449 per pax - Kanak-kanak (2thn - 12 thn)
- RM100 per pax - Deposit

PAKEJ TERMASUK :
✅Van Commuter dari sempadan Bukit Kayu Hitam 
✅Hotel 2 malam di Aonang Krabi 
✅Hotel 1 Malam di Phuket

🏊Island hopping di Krabi :
👉Poda Island
👉Tup Island
👉Chicken Island
👉Railay Beach
✅ Snorkeling
✅Free lunch di beach semasa Island Hopping (dalam bot)
✅Krabi city tour :
👉Black Crab
👉Nok Awk
👉Krabi Night Market
👉Aonang Walking Street
👉Gastropod shell fossil

Aktiviti di Phuket :
🏊Island hopping
👉James Bond island
👉koh panyee
✅ Banglaa Road
✅Patong Beach
✅Phuket kilang bag

Aktiviti Hatyai :
Perjalanan pulang singgah Di Hatyai
✅ Floating Market

TAK TERMASUK :
❎Makan minum selain dinyatakan di atas

Nampak tak berapa banyak tempat dan aktiviti menraik yang korang dapat melalui pakej Ayden Averroes nie? Memang aku tak nafikan ianya sangat² berbaloi.

Kalau korang nak tau lebih lanjut berkenaan dengan pakej ini ataupun pakej² lain yang mereka sediakan, korang boleh lah berhubung dengan Ayden Averroes Travel Sdn Bhd melalui:


Pakej Percutian Jimat Dan Murah

Pakej Murah-Murah Kak Joyah 


Stay tuned untuk update seterusnya untuk mengetahui segala aktiviti kami kat sana ye!!!

Chiow....










Mana lagi MAHAL? 

BERKAHWIN ATAU BERJUMPA DOKTOR?

Haaaaa.... Kalau selama ni aku pernah cakap yang aku belum berkahwin kerana kos nya yang tinggi. SEKARANG AKU NAK BAGITAU KORANG YANG SEBENARNYA NAK BAYAR MAS KAHWIN JAUH LAGI MURAH DARI BAYAR BIL KLINIK. PERCAYALAH....

Semalam macam biasa aku habis kerja jam 2.30 tengah hari dan sampai rumah dalam lingkungan 3.00 - 3.15 petang. Cadangnya nak balik rumah nak masak, nak jimat sebab nak pakai duit untuk travel malam hari Rabu nanti.

Namun hasrat tak kesampaian bila Cik #BuahHatiPengarangJantung call cakap dia sakit perut & muntah². Terus J panic lah... Sebab pernah jadi kes "antara hidup dan mati" semua nye berpunca dari sakit perut. Masa tu baru jer parking motor kat depan rumah, tongkat pun tak sempat nak turunkan lagi. Apa lagi, start je motor terus "berlari lari ku mencari mu" hahahaha....

Sampai je dekat Ofis cik AJ kite nie, dia dah komplain sakit sangat. Kita ni dah lah naik motosikal jer, nasib ada sorang makhluk Tuhan yang baik hati offer nak hantar ke klinik. Ofis Cik AJ dekat jalan Sungai Besi, jadi klinik terdekat memang dekat jalan Pudu lah kan.... Korang tau tak HAZAAAABBB nak redah "Lunch Hour" trafik kat situ? Rasa macam nak balik utara je.

Sampai je kat klinik tu, Aku tak fikir apa dah terus bawak Cik AJ masuk dalam suruh Doktor tengokkan dia dulu. Bila doktor dah sambut dia, baru lah lega sikit. Pergi lah ke depan untuk daftarkan dia masuk.

Bagi lah IC dengan "Medical Card" dengan konfiden nya....
Kau tau apa orang kaunter tu cakap? Cik "Kami bukan panel mana² Syarikat"... Terus aku #pishang.
Redha je lah....... Takkan nak cakap "Takpelah Doktor, saya bawak dia jumpa Dukun je lah" Kan?

Risaukan si Dia satu hal, Sekarang kene risaukan hal kos perubatan pulak. Resah gelisah dibuatnye. Tapi aku redha dengan ketentuannya....

Doktor kata tak ada apa² cuma keracunan makanan je. Mungkin tersalah makan atau ada sesuatu yang tak kene. Doktor bagi Cik AJ injection pastu ubat loya. Tapi lepas 15 minit tak okay jugak.
Maka tersadai lah kami disitu...... Cik AJ kene tahan sebab nak bagi dia drip. Perlu ke weyh? Cik AJ aku nie dah memang "masuk air"... HAHAHAHAHA....

Apa² pun janji dia dah sihat sikit takpe lah kan... Tapi pengeras kat Klinik ni MAK AIII... Kalau ikut standard KL ni, aku dah boleh bayar Mas Kahwin 3 kali termasuk beli Family Combo KFC tau! Boleh mati keras aku bila tengok bil dia.


Pecahan bila dia panjang sangat:

1. Consultation
2. Injection
3. Medication
4. Iv Drip

Ko rasa berbaloi ke dengan harga dia? Nak tau berapa? Haaaa.... Nahh... tengok kat bawah nie.... (Pastikan anda sedang duduk dalam keadaan tenang yer, kalau tak mati kejung!)


 RM 280.00 HOOKAY!!!! #silameninggal

P/s: Aku bersyukur sebab ada kawan² yang sentiasa ada dikala aku susah dan senang! 
Thank You!

SEKIAN....








Salam Sejahtera.

Entry kali ni bakal mengimbau kenangan masa lalu....
Masihkah kita ingat perasaan dan keseronokan apabila pergi ke Zoo semasa kecil? 
Mungkin Ya, Munkin Tidak. Benar?

Apatah lagi bila dewasa dan mempunyai tanggungjawab serta cara hidup yang jauh berbeza dari kanak² kita. Jauh sekali akan terlintas di fikiran, bahawa Zoo juga satu tempat dimana kita boleh menghilangkan stress serta mempelajari sesuatu yang baru.

Tentunya, ada dikalangan kita yang berkata "alaaa, dah pergi dulu" atau "zoo semua sama je!". Ada pula yang menggunakan kekangan masa dan jarak sebagai penghalang. Secara lazimnya, kebanyakan Zoo di negara kita terletak di kawasan luar bandar.

Semua ini boleh diatasi dengan ada nya KL Tower Mini Zoo di Menara Kuala Lumpur! 
Apa dia? Zoo di tengah bandar? 
Yer... memang betul!

Nak dijadikan cerita, pada hari Ahad minggu lepas J bersama dengan #KelabBloggerBenAshaari berpeluang merasai sendiri kelainan di KL Tower Mini Zoo nie. Kami berada di sana seawal jam 9.30 pagi (tak dapat tido lama di hari ahad hokay..) Kedatangan kami disambut mesra oleh En. Rajagopal (merangkap pengurus KL Tower Mini Zoo) dan staff nya yang cukup baik.

Fuhhh.. penat dah cerita panjang lebar... Taazzzaabaarr nak tengok apa yang ada kat dalam....
jom lah kita tengok sama²...

























Zoo ini juga mengambil pendekatan yang lebih kepada konsep "interaktif" dimana pengunjung diberikan peluang untuk "berinteraksi" dengan haiwan² di sini dari segi membelai, mendukung dan juga memberi makan.
Pendekatan ini ternyata menjadi sebuah tarikan kepada pengunjung kerana ianya mewujudkan suatu keseronokan dan juga merupakan sejenis "terapi" bagi kita dan juga binatang² di sini.

Bukan itu saja, disebabkan lokasinya yang strategik, kami juga dapat menikmati keindahan alam semula jadi. Mana nak dapat weyh kat tengah² Bandar macam nie... Udara segar..... Sumpah rasa "refreshed" gila...

Kalau pada aku lah kan, KL Tower Mini Zoo ni memang berbaloi baloi. Sedangkan aku yang dah nak cecah 3 series ni pun boleh jadi mcm budak² bila  masuk sini.... Bayangkan lah keseronokan yang bakal dirasai oleh kanak - kanak...


Dewasa : RM 32
Kanak-kanak dan Warga Emas : RM 27
Pakej Mini 1 Dewasa & 1 Kanak-kanak : RM 50 (free ice-cream)

Pakej Keluarga 2 Dewasa & 2 Kanak-kanak : RM 98 (free 2 ice-cream)

Nampak tak harga dia? Sangat "Affordable" tau....
Jadi tak perlu lah aku membebel lagi kan? Cuti sekolah pun tak lama lagi.
Jadi kan KL Tower Mini Zoo sebagai lokasi riadah dengan anak² mahupun untuk kita sendiri merehatkan minda.



A Japanese Phenomena Arrives in Malaysia! 
Sound familiar?

Yes, i am referring to Jalan Jalan Japan!

Being someone who is by nature, inquisitive... I was definitely enthusiastic about seeing the Outlet and its offerings first hand.  Seeing that there was a major hype on social media networks, I for one was rather sceptical about the description and hashtag #hargagiler which roughly translates as "Crazy Prices"

In this day and age when the Economy isn't at its best, we all find it hard to make ends meat. Let alone be able to indulge in a shopping spree. Most of us make do with what little we have, whether it be clothes, shoes, shirts, blouses, etc...

WELL NOT ANYMORE!!!

Thanks to Jalan Jalan Japan, now we can all enjoy a stress relieving therapy - SHOPPING.
With only 100.00 MYR anyone is able to get suited up for a job interview, or even buy a pair of Jeans and Sneakers with a little left over for a Plush toy for that Special Lady. ;)

With prices starting at a mere two (2) ringgit, its definitely a MUST VISIT.  
Located within the Iconic One City Skypark, Jalan Jalan Japan is a Pre-Loved haven that spans a total of two (2), YES TWO Floors!



Walking into the outlet, I was greeted with an entire showcase of almost mint condition items including Louis Vuitton, Gucci, Prada Handbags, G-Shock watches and Collectibles like Limited Edition Gundam figurines.




The prices range anywhere from 50 - 300 MYR. Still rather affordable as opposed to to their prices if they were "BRAND NEW". Not forgetting a virtually endless row of Plush Toys of shapes and sizes.




Jalan Jalan Japan caters to patrons of all ages from toddlers right up to Adults. If you're a Lady, then be prepared to lose your mind!!! the entire first floor is 70% Ladies wear. On the 2nd floor, you are greeted with a selection of Men's apparel, Shoes, Ladies handbags, Bags, Sporting Equipment as well as Outdoor gear.

I was privileged enough to get my hands on a few items for myself (Being someone who is Fluff/ Plus size/ Easy to see).
I managed to scoop up two Hoodies, one Jacket, A pair of Pro-Tex Waterproof Hiking shoes all for a GRAND TOTAL of 95.00 MYR!!!!

Im definitely going back there to shop again, there are still a lot more items that i am eyeing.
They'll be opening their doors to the public on the 18th of November 2016 starting at 10am until 10pm.

Enough of my shopping experience there, why not EXPERIENCE it for yourself ! Dont WAIT.... Make your way over to Jalan Jalan Japan this Friday and SHOP TILL YOU DROP!!!.

Owhh ya... There'll be an additional 10% DISCOUNT for the first 100 customers. 


































Contact Form

Name

Email *

Message *

Get Updates