Monday, 28 August 2017

Filem Malay Regiment - Memperingati Perjuangan HERO Tak Didendang!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Malay Regiment, sebuah filem Patriotik terbitan Dato' Jurey Latiff Rosli bakal ditayangkan di pawagam tanahair bermula dari 31 Ogos 2017 sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 60.

Abam berpeluang menghadiri acara pra-tonton filem ini beberapa hari lepas, dilangsungkan di e-curve (macam biasa lah).
Lama dah abang tak tengok filem perang² ni... So abam agak excited jugak lah masa tu. 
Sebelum pra-tonton berlangsung kami berpeluang menyaksikan persembahan "bag-pipe" dari Rejimen Askar Melayu Diraja atau lebih dikenali sebagai RAMD dan juga mengambil beberapa gambar dengan "Askar Komunis" dan "RAMD" hehe...

(Gambar & Video akan menyusul disebabkan masalah teknikal. hehe)

Sinopsis Filem Malay Regiment ini mengisahkan 3 orang cucu kepada bekas tentera yang terkorban semasa bertempur dengan anasir komunis pada era 70an di Gubir, Kedah
Mereka ingin mengetahui kisah datuk-datuk mereka semasa berkhidmat sebagai anggota tentera. Mereka dipertemukan dengan seorang pesara tentera berpangkat Mejar Jeneral yang sedang menulis sebuah manuskrip tentang pengalaman beliau di dalam pasukan tentera darat ketika zaman INSURGENSI. 

Suka duka pahit maung serta semangat  yang tinggi dipaparkan oleh 3 wira tidak didendang iaitu Kapten Zainal, Lt Hamid dan Lt. Muda Razak dan ketika berjuang dalam pertempuran dengan anasir komunis adalah asas manuskrip beliau.
 Manuskrip ini mengangkat 7 wasiat Raja-Raja Melayu yang diterapkan dalam jiwa anggota tentera Regimen Askar Melayu.
 Ia juga menceritakan bagaiman satu keluarga Cina diselamatkan ketika dibelasah komunis. Komunis kemudiannya membunuh keluarga Cina tersebut meninggalkan anak perempuannya yatim piatu lalu diambil menjadi anak angkat kepada keluarga tentera. 

Secara ringkasnya Filem Malay Regiment diterbitkan bagi membangkitkan kesedaran kepada seluruh rakyat Malaysia tentang jasa anggota perajurit dalam mempertahankan tanahair dari ancaman komunis. 
Sepanjang INSURGENSI ramai anggota tentera yang terkorban dan tercedera malah ada yang mengalami kecacatan kekal sehingga ke hari ini. 
Wira-wira tidak didendang ini seharusnya terus diingati dan diangkat sebagai “HERO” yang bertanggungjawab menjadikan Negara Malaysia berada dalam keadaan aman damai dan harmoni hari ini. 



Malay Regiment juga mengupas wasiat yang ketiga dalam 7 wasiat Raja-Raja Melayu yang wajib diketahui seluruh rakyat untuk dipertahankan oleh orang-orang Melayu.
Simbolik perjuangan  dan falsafah perjuangan Askar Melayu diangkat sebagai salah satu wasiat. Semangat Askar Melayu dalam perjuangan demi agama bangsa dan tanahair adalah satu contoh terbaik membina bangsa Malaysia. 

Jalan cerita Malay Regiment ini bukan hanya satu Filem Simbolik atau Patriotik, malah ia juga satu filem yang penuh dengan aksi "realistik" dari segi choreography pertempuran, kerana mendapat nasihat Taktikal Pertempuran dari Anggota RAMD sendiri.

3 pertempuran antara anggota tentera dengan komunis dalam satu gerakan besar-besaran dalam Operasi Gubir 2 mengembur ke kubu-kubu komunis dilakukan apabila komunis menembak jatuh helicopter TUDM yang membawa 11 anggota keselamatan.





Regimen Askar Melayu Diraja sanggup mati demi Negara tercinta. 
Mereka tidak gentar walau nyawa jadi galang gantinya.
Nyata dialog "Kematian kita hari ini adalah untuk kehidupan waris kita hari esok" membawa kesan yang sangat mendalam kepada kita (generasi moden).

Rasa macam dah separuh filem ni abam dah cerita kat korang.....

Sebelum abam lupa, Filem ini turut dibintangi :

Dato’ Ahmad Tamimi Siregar
Yuswaisar
Zack Zamree
Mazlan Mokhtar
Normah Damanhuri
Nad Zainal
Kamal Adli
Falisha Crossley
Noni Af

Kalau korang nak tau jalan cerita selanjutnya, pergi lah ke pawagam berdekatan yer... Abam tak nak jadi "spoiler" kat sini.

WAJIB TONTON... tu pendapat Abam lah... hehehe...
Lagipun tak luak lah setakat 10-15 ringgit nak tengok wayang tu.

Support lah karya lokal kita kan...

Selamat menonton dan Selamat Hari Merdeka!!!

Sunday, 9 July 2017

Padah Diberi Ubat Salah - Aku Merana!

Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia.

Sepertimana yang korang tau, pada penhujung minggu lepas Abam bersama beberapa kawan pergi ke utara tanah air untuk bercuti sambil menghadiri open house dan jugak kenduri perkhawinan rakan.
Memang enjoy habis lah berjalan sakan kat sana.

Nak dijadikan cerita, bila kami pulang ke KL ramai yang tiba² demam, selsema dan sebagainya. (bukan sebab memikirkan nak masuk kerja dah ye). 
Mungkin kerana perubahan cuaca yang kerap dekat sana. Sekejap Panas, lepas tu hujan pula.
Abam pun terjebak sekali, berjangkit daripada dorang lah ni... hehehehe...

Mula² Abam gagahkan jugak pergi kerja pada hari Selasa tu, masa tu dah rasa tak sedap badan dah. Memikirkan Abam banyak kerja yang pending sebab cuti dekat seminggu, maka bercangkul lah kita. Pada hari Rabu pula, Abam memang tak larat nak bangun langsung, penangan demam panas, selsema dengan pakej sekali muntah² & cherry berry...

Abam pun terus bagitahu boss yang abam tak dapat hadir ke kerja sebab demam, lepas tu Abam terus pergi klinik biasa yang rawat abam dari zaman abam pakai pampers lagi.. hahahah... ini siriussss...
Tapi apa kan daya, klinik ni sentiasa penuh sebab doktor yang merawat tu SANGAT bagus. Abam dah tak larat nak tunggu lepas 2 jam pun nama tak dipanggil lagi. 
Next option abam adalah satu lagi klinik panel yang tak berapa jauh dari rumah, abam terus ke sana. Jumpa Doktor and bagitau apa masalah abam, dia kata abam demam viral je dan tak ada apa² yang perlu dirisaukan.

Fuhhh.... lega....

Tapi.... masa Doktor nak bagi priskripsi ubat ubatan, Abam dah cakap terang² yang abam memang ada allergic dengan segala ubat - ubatan yang tergolong dalam keluarga penicillin. Doktor catit dan buat perubahan pada priskripsi ubat tu.

Abam pun tak fikir apa dah lah masa tu, memang fikir nak ambil ubat and rehat je. Sampai je dekat rumah, abam ambil ubat and rehat. 2-3 jam berlalu, tiba² abam rasa dada abam berat dan kawasan luar bandar abam (celah² peha dan keliling pinggang) terasa panas & pedih. Ingatkan sebab demam dengan cuaca panas kat luar, jadi abam pun buat tak endah je lah.

Keesokkan harinya bila Abam bangun, terasa gatal² and pedih macam ada ruam peluh. 
Rupanya peha, pinggang dan kawasan yang sama waktu dengan nye dah naik merah². Sudah.... memang abam dah terkena lah ni.
 Abam pergi balik klinik tu and bagitau dekat doktor. Bila dia cek balik, memang sah ubat yang nurse tu bagi silap... YE! SILAP! WALAUPUN DAH BAGITAU YANG ABAM ALLERGIC!.
Dia bagi abam injection dan ubat lain untuk counter balik allergic tu. Abam pulang.

Hari Jumaat, sekali lagi abam semput. Memang rasa macam dah nak tertutup lah ruang udara abam. Dengan pantas abam pergi ke klinik yang mula² tadi tu, terus cakap Emergency nak jumpa doktor.
Makanya, abam terpakse lah diberi 2 dos Nebulizer untuk buka balik ruang udara. Lepas daripada tu, doktor bagi abam ubat yang lebih kuat (langsung takde kene mengena dengan penicillin ye).


Sekarang (Malam Ahad) abam masih lagi batuk & selsema, tapi dah kurang. Semput tu pun dah kurang. Maksudnya alahan abam tu pun dah semakin pulih. 

Masalah lain yang timbul akibat daripada alahan terhadap ubat ni, ingat tak abam cakap naik merah² tu semua kan? Well semua tu dah jadi macam melecur dan kulit abam berganti baru. 
Kulit abam dah boleh tarik and koyakkan macam koyakkan kertas.

PERHATIAN - IMEJ² DIBAWAH NI AGAK GRAFIK SIKIT YE!




Amacam? Ngeri kan? Haaaa..... Tu lah dia penangan tersalah bagi ubat kat orang....
 Abam yang terpakse menahan sakit and pedih dia.

Moral of the story.... Make sure korang bagitahu doktor kalau ada apa² alahan terhadap ubat. Bagitau lah 10 kali pun kalau perlu, dengan Doktor yang merawat dan juga Nurse yang sediakan ubat korang tu.

P/S: Adakalanya alahan pada ubat boleh membawa kepada kematian. Jadi ringakan lah mulut untuk bertanya pada Doktor korang tentang "Drug Allergy Test".
Abam bernasib baik sebab abam dah tau & Dos yang abam diberikan tu amatlah kecil. Sebelum ni abam kene injection penicillin... Habis satu badan naik bintat² merah yang pedih, rasa macam dicucuk seribu jarum peniti. HAZAB!

Sekian...




Wednesday, 5 July 2017

Experience The Magic @ Avatar Secret Garden, Penang!

Last week, in conjunction with the Hari Raya holidays a few friends and I decided to go on a road trip.
Comprising of numerous destinations. The first of which was the Island of Penang. 
It's been quite some time since my last visit, so much has changed... 
Penang looks so modern these days, I almost mistook it for KL. Lol...

Without any plans thought up, we basically winged it... If we saw something interesting or googled somewhere interesting POOOFFFF... That's where we went.
Whenever in Penang, Nasi Kandar Line Clear and Hard Rock Cafe Penang would be the most common spots for people to visit. 

This time round, we visited neither of these.
Instead we took a drive to Thai Pak Koong Temple situated in Tanjong Tokong

Why were we visiting a temple during Hari Raya you ask? 
Well we weren't visiting the temple per-say, but what lies within the temple grounds.

THE AVATAR SECRET GARDEN!!!

Nestled amidst this Buddhist temple, lies an attraction not known to many. A beautifully lit garden that looks like the Tree of Life from the movie Avatar. 
It's like entering a gateway to a different world. I was awestruck by magnificent beauty of the Tree and the surrounding lights.

You could in all honesty just sit there starring at the lights for hours. It's simply mesmerizing. Unfortunately we went there a little late the 1st night so we didn't get to stay long.

Note: *Be there early as they close at 11.45 pm. Literally all the lights are switched of at 11.45 pm sharp.
*Parking within the temple compound is permitted at a charge of only RM 3 only.
*Parking anywhere else outside of the temple or its surrounding area is charged upwards of RM 5.

The next day we decided to go there again, this time with a fully loaded camera, and action camera and fully charged mobile phones.. hahahaha... #camwhoremodeon

Here are some of the photo's that were taken there. 

ENJOY!!!


















Did you like it?

I sure did! Cant wait to go there again...
What's your excuse? Get packing now... hehehe...

P/s: Versi bahasa melayu DISINI ...

Wednesday, 28 June 2017

Uhuk Uhuk.... Dust Everywhere... Im Sorry.

Good Morning Guys & Girls....

It's been so long since i've updated anything on my blog, if it were a house there would be dust and cobwebs everywhere.

Im really sorry for this but i've really been so caught up with work at the office that i hardly have time for myself.

Things have settled down a little now and i'll be back with a bang.

I PROMISE! ;)

Wednesday, 14 June 2017

Riuh Raya 2017 by IJM Land To Feature Celebrity Performances & Amazing Rebates!


Yesterday I attended a "Buka Puasa" event hosted by IJM Land at their ICE Gallery in Pantai Sentral Park, Pantai Dalam. The Ice Gallery is a showcase for their "soon to be" properties situated on the hill top of Bukit Kerinchi. The scenery atop the hill is breathtaking, especially at night where you get to see the Kuala Lumpur Skylight.



We were also treated to a fabulous dinner catered on site at their premises. The food was exceptional! Every dish on the menu was perfect. I also believe that these may be the same caterers who will cater for the upcoming event.





As part of the "Buka Puasa" event, IJM Land also held a press conference to announce the launch of Riuh Raya 2017.
Riuh Raya 2017 is set to be held on the 15th of July at IJM Land's Seremban 2 Sales Gallery.

The IJM Land Riuh Raya 2017 "Open House" will also be showcasing a Star Studded line-up of Malaysian Celebrities. 
These celebrities are Akim & The Majistret, Stacy, Adam AO and Zulin.



Im sure the event will be a BANG!... With celebrity performances, freebies and interactive activities for all.
Owwhh.... and lets not forget the sumptuous buffet spread prepared by IJM Land during the Riuh Raya 2017 event consisting of Malaysian Classics like Rendang, Ketupat and many others to tantalize your taste buds.

For the Children, IJM Land will be giving away tokens or "duit raya" to all the lucky children at the event.
To top that off,  the entire event on the other hand will be emceed by Adam AO and Zulin.
Other fun activities would include a "Photo Booth" and a chance to win freebies with "Spin The Wheel"

Aiming to be part of the Seremban community, IJM Land through Riuh Raya 2107 plans to bond and connect with the surrounding communities to create a meaningful relationship.


In the his speech to the media, Dato' Hoo Kim See said
"We spend most of our time chasing our dreams, this occasion gives us the opportunity to take a break, take a step back from our busy lives and reunite in celebration with our relatives, family & friends"
"We are also thankful to have Malaysia's favourite celebrities joining us for the event" he added.

As the saying goes "Great Moments Are Meant To Be Shared" hence why IJM Land will be offering a special rebate of 10,000.00 MYR on selected properties purchased during Riuh Raya 2017.

So all you Seremban folk better mark you calendars and make sure you show up to the event. It's going to be an unforgettable one for sure.

For more information on IJM Land's Riuh Raya 2017, feel free to contact:
The IJM Land Seremban 2 Sales Gallery.
1-800-222-456

Happy Holidays & Selamat Hari Raya.


Tuesday, 23 May 2017

Former MotoGP World Champion - Nicky Hayden dies at 35.


2006 MotoGP World Champion - Nicky Hayden dies at age 35 after sustaining cerebral damage caused by a collision whilst cycling. 

Placed in intensive care over the past week, Hayden has finally given up the fight a short while ago.

Truly shocking news for riders & fans alike. The Kentucky Kid is no more. A very talented rider and LEGEND in my books.  

It's sad to see him go at such a young age, with a whole world of possibilities ahead. 
Leaving in such tragic circumstances.

MotoGP will never be the same again without Hayden. I personally have enjoyed every single one of his race's, going head to head with the likes of Valentino Rossi.

Im sure his LEGACY will live on for many years to come.

May your soul ride in peace!




P/s: Just incase you dont know who Nicky Hayden is, find out here:


Also don't find the latest news & confirmation here :




Adsense Ads